петък, 28 февруари 2014 г.

Спорт, катерене и алпинизъм

Още мачкам в ръцете си "Погребани в небесата". Чета и размишлявам. 
"...има борба, има битка във всяко вдишване, във всяка мисъл. Всичко боли,..., всяка клетка крещи "кислород, кислород". Вече не чувстваш студа, не мислиш по същия начин, не знаеш сънуваш ли или е истина. Времето изглежда спряло. Понякога, знаеш ли, нещата се объркват. Въпроса, който трябва да си зададеш е "какво би направил ти?

Слушам въвеждащите слова във филма докато съзерцавам смайващите Каракорумски гиганти. Думите на фона на кадрите ме улавят и захвърлят като гумено топче. 
Посрещам земята и отскачам. Отскачам през различни моменти и ги събирам, разглеждам ги уловени в шепа.
Идейна схема за проект за изграждане на стена за катерене
в Общинска спортна зала Стара Загора.
11.2009 г.
Връщам се в 2009 г. С Недко влизаме в залата за втори или трети път. С арогантно отношение и насмешка ни посреща русокоса млада дама. "Това вашето спорт ли е, хоби ли е?" запитва от висотата на олимпийския си трон. Бързо приключваме диалога и запрятаме ръкави, за да свалим размерите на залата. Минава време и отстояваната в защита на каузата за изграждане на стената пред общинските съветници теза за съвместимост на различни спортове в една зала както бях сигурен, се оказва правдоподобна. До ден днешен тренираме заедно с грациите от клуб по художествена гимнастика Импала. А онези, небесните ангели от олимпийските върхове? Е, те си отидоха.
Патагония, Аржентина
2012 г.
2011 г. Събираме всяка стотинка, за да заминем отново в Патагония. Никола прави срещи във федерацията, Дамян на местно ниво в Калофер, а аз в Стара Загора. С надежда отивам на поредната среща. Оказвам се пред привидно делово изглеждащ, солиден господин, с неудържимата склонност към повишаване на тона. Нали съм си по камъните, тук удрям на камък. 
Последват безброй дебати на тема спорт, катерене и алпинизъм.  Както и да е, заминаваме. Добре, че са Никола и ТД Сърнена гора.
Aguja de l'S, 2009 г., Патагония, Аржентина.
На върха в буря.

Отскачам като топче. Бродя във времето и се връщам към разни моменти...
Бурята ни захваща на последното въже към върха. На не повече от метър един от друг не се чуваме. Вятъра ни обстрелва с хиляди малки, снежни снаряди. На един от рапелите въжето се заклещва. Трябва да реагираме бързо и да слизаме надолу. Надолу, надолу...
Надолу! Надолу!

Отскачам отново и... 
Постиженията в спорта се измерват с медали...
Не подпомагаме такива разходки... 
Христо Проданов, Людмил Янков как ще оцените? Нима няма да припознаете в техните подвизи силата на човешката воля и обема на нечовешките им усилия? 
Удрям земята и отново отскачам.
Изкачваме северната стена на Пиц Бадиле в Швейцарските Алпи. Излизаме горе по тъмно и решаваме да се спуснем надолу на другия ден по светло. Нямаме бивачна екипировка. Само по един бивак сак за всеки случай. Треперя. Уморен съм, но не мога да спра да треперя и сънят не идва. Поносимо е докато не завалява. На сутринта лъчите на слънцето са наслада. 
Удрям земята и отново отскачам.
Ставам, а навън е още тъмно. Бързо навличам дрехите, шапката, слагам в ушите слушалките и се спускам по стълбите. Налагам стегнато темпо. Няма много време. Като се върна трябва да се изкъпя, да събудя и облека малкия за училище, заедно да закусим и в 08:00 да бъда на работа. Вечерта съм на стената и не искам с никой да се занимавам, само с някой да се редуваме на въжето или мераклии да мислим и мъчим нови боулдър маршрути. Помпа до дупка!
Вечерта вече спя прав.
На Серо Фиц Рой, Патагония, Аржентина
Отскачам...
Накои ни смятат за луди, самоубийци, а ние като всички хора гоним мечтите си. С какво по-различни сме в стремежа си да докоснем предела на човешките си възможности? Не играем с юмруци в лицето на човека отсреща, не мамим противника с топката, не... Но като всички усилено се подготвяме. Тренираме физическата и психическата устойчивост. Усъвършенстваме специфичните техники. Налага ни се да се борим за оцеляване и понякога не успяваме. В такива случаи заплащаме с живота си. Но не ни подценявайте! Не ни заклеймявайте!
И сега се подготвяме. Този път целта е на изток. На изток от топлото Черно море по гранитните склонове на Кавказката Ушба и имаме нужда от силна подкрепа.

петък, 21 февруари 2014 г.

Хранене на поход

По: http://www.risk.ru/users/sdurnev/201109/

Храната е съвкупност от неорганични и органични вещества, получавани от човека чрез околната среда и използвани за изграждане и възобновяване на тъканите, поддържане на жизнените процеси и попълване на изразходваната енергия. Идеалната храна на поход трябва да бъде пълноценна /балансирана/, с необходимия обем калории, разнообразна, вкусна, лека на тегло и бърза за приготвяне. Все по-често в порционите разработени за употреба в походни условия, освен дехидратирани и стерилизирани храни, се включват сублимирани /freeze-dried/ продукти. Всички са чували за тях, а някои дори са пробвали блюда от различни производители. Основните потребители на сублимати са туристи, алпинисти, скиори при провеждане на експедиции, използват се от военните и въобще всички, борещи се за оцеляване в екстремни условия. 
Плюсовете са: малко тегло, бързо приготвяне, респективно икономия на време и топлина, дълъг срок на съхранение, естествени съставки и разнообразие на вкусове. 
Минусите са: понякога непривичен вкус и послевкус, висока цена, не навсякъде може да си ги набавиш, поне в България.
Извод: подходящи са за ползване като основен и в рамките на дълъг срок, но са по-подходящи като заместващ и нерегулярен източник на енергия. В Световен мащаб производителите на храни, подходящи да нахранят туриста съвсем не са малко: Mountain HouseLYOfood, TREK'N EAT, Travellunch, Adventure food и др. Ако се порови човек може да открие и доста други, предимно американски и европейски производители. 
Travellunch: Simpert Reiter GmbH/Travellunch е немски производител на сублимирани продукти. В течение на три десетилетия Travellunch разработват ултра-лека храна за експедиции и активен отдих. Уникалните технологии на производство и опаковане позволяват лесно и бързо приготвяне на висококачествени, питателни и вкусни блюда в най-суровите и труднодостъпни места на света. Стандартните категории готови блюда са: 17 основни, 6 вегетариански, 5 супи, 6 десерта и 6 напитки. Храната е разфасована в удобни пакети по 125 и 250 грама, т.е. единични и двойни порции. Сребристите пакетчета на Travellunch могат да бъдат намерени при официалния доставчик за България ekipirovka.com
За продуктите на Travellunch вече имам преки впечатления след употребата им в три експедиции, в рамките на една от която за три дни изкачихме Серо Фиц Рой /3 405 м.н.в./ по южната стена и трябваше да бъдем максимално леки и бързи. Travellunch с възможността им за приготвяне само за няколко минути са не само вкусни, но и засищащи. Възможност за изключително приятен завършек на храненето дават десертите. Приятното усещане от вкуса при консумацията им, съчетани с привлекателния аромат при поглед в празния вече пакет създават единствено желание за още.
Adventure food са създадени от холандския алпинист и пътешественик Hans van der Meulen, който има в актива си изкачвания на Еверест, К2 и е достигнал Северния полюс. Асортимента включва 6 месни, 5 вегетариански, 6 блюда за закуска, обяд и десерт, 1 смес от сушени зеленчуци за гарнитура. Единичните порции позволяват съхранение до 48 месеца, а двойните до 36. Къде може да ги намерите? В над 500 магазина в Европа, а от ноември 2013 г. и в България благодарение на GO!outdoor. Все още лични впечатления от Adventure food не мога да споделя, но предстои да се уверим в качеството им на Ушба 2014.
Що се отнася до основните хранения "бързите пакетчета" са изключително подходящи. 
Колкото и да е добър в нито един продукт, какъвто и да е той не се съдържат всички необходими на човека химични вещества. За осигуряване на оптималния набор от такива се налага комбинирането на не малко количество различни продукти.
Идва ред да вмъкнем и междинните източници, обезпечаващи организма с необходимите вещества в режим на продължителна работа. До скоро залагах на добрите стари локуми, шоколади, кексчета и тям подобни десерти, които обаче освен въглехидрати май нищо друго не съдържат. В края на септември - началото на октомври 2013 г. при участието ни в Световното първенство по алпинизъм клас - скален с Ови решихме да пробваме енергийни гелове. С компетентното си мнение за съдържанието, на което да заложим се включи и жена ми. Така в търсене на достъпните на българския пазар продукти се натъкнахме на изделията на Хелти Фуудс енд Дринкс ООД. Въпреки големия избор не само на гелове, но и на други продукти все пак поради ограничения ни бюджет избрахме само CARBO GEL endurance и MAX PRO energy gel. В последствие ги изпробвах и при тренировка на изкуствената стена за катерене след продължителен и изморителен работен ден. Към съдържанието на въглехидрати са добавени /в зависимост от продукта и целта му/ минерален, витаминен и енергиен комплекси. Приливът на енергия е осезаем. 
Отново експертите на Хелти Фуудс енд Дринкс ООД след проведен разговор с тях изразиха готовност и очакваме за експедицията ни на Ушба да разработят специално за нас въглехидратна напитка тип изотоник с витамини и минерали с добавени билкови екстракти за пълноценна работа на мускулите, която да добавяме към бедната високопланинска вода. За правилния подбор на напитката с енергетици, които да се усвояват на 100% предоставихме информация за кръвните си групи. По думите на производителя те ще засилят фокуса при натоварването и ще подобрят съня, без да предизвикват чувство на силна преумора в края на деня и ще бъдат най-важното от всичко, което ще приемаме като храна. Резултата предстои да разберем.
При продължително пребиваване в планината, дълги преходи и изкачвания не само вкусни, но и полезни са ядките, които както знаем са много богати на мазнини и са добър източник на енергия (9 калории на грам). Добра възможност е в джобовете да имаме богатите на калий /минерал срещу мускулни крампи/ сушени кайсии. Фурми и стафиди също са препоръчителни.




сряда, 5 февруари 2014 г.

Ушба 2014

П Р О Е К Т
Снимка: http://baiyt.livejournal.com/124912.html
НАИМЕНОВАНИЕ НА ЕКСПЕДИЦИЯТА
“Ушба 2014”

СПОРТНО-ТЕХНИЧЕСКИ ЦЕЛИ
1. Българско изкачване на Ушба - Южен (4 710 m) по южната или югозападната стена.

ПЕРИОД НА ПРОВЕЖДАНЕ
Начало:          15 юли 2014 г.
Край:              3 август 2014 г.

ОРГАНИЗАТОРИ НА ЕКСПЕДИЦИЯТА

Григор Вътев от името на:                                                      Овагим Кешишян от името на:   

                                                    
      

Сотир Стойчев от името на:         АК Христо Христов, гр. Смолян

С ПОДКРЕПАТА НА:
                                 
             
   
УЧАСТНИЦИ В ЕКСПЕДИЦИЯТА
Участниците в експедицията са активни представители на алпийските спортни клубове в страната. През последните години неизменно са в призовата тройка на проявите на Българската федерация по катерене и алпинизъм в спортните дисциплини администрирани от нея. Всички участници в експедицията имат натрупан солиден опит в планините на Азия, Европа и Южна Aмерика.

            Григор Вътев - член и председател на Алпийски клуб "Железник", член на УС на Туристическо дружество "Сърнена гора", гр. Ст. Загора.
2006 г. - изкачва вр. Матерхорн (4478 м.) по италианския ръб и западноевропейския първенец вр. Мон Блан (4807 м.).
2006 г. - участник в експедиция на вр. Чулу Ийст (Chulu East – 6 584 m.) в Непал.
През 2009 г. изкачва заедно с Никола Леваков и Сотир Стойчев източната стена на вр. Агуя Де ла С (Aguja De la S) в Патагония, Аржентина.
2009 г. – вицерепубликански шампион по Алпинизъм – лятно, в свръзка с Христо Кирилов (АК “Млад дихател”, София).
2010 г. – вицерепубликански шампион по Алпинизъм – зимно, в свръзка с Дамян Чолпанов (АК “Железник”, Ст. Загора).
2010 г. – опит за изкачване по северната стена на вр. Гранд Жорас (4 208 м.) – зимно, в свръзка с Никола Леваков и Сотир Стойчев.
2011 г. – Държавен шампион по алпинизъм – зимно в свръзка с Никола Леваков и Сотир Стойчев.
Август 2011 г. – изкачване по Северната стена на вр. Пиц Бадиле (3308 м.) по маршрута Касин, Брегалски Алпи, Швейцария.
            2011 г. – сребърен медалист на държавното първенство по алпинизъм – лятно в свръзка с Дамян Чолпанов (АК Железник, гр. Стара Загора).
            Януари 2012изкачване на вр. Фиц Рой /3 405 м./ по маршрута Борис Симончич, Патагония, Аржентина.
Март 2012 Държавен шампион по алпинизъм – зимно.
Септември 2012  – вицерепубликански шампион по Алпинизъм – лятно, в свръзка с Овагим Кешишян (КПП Вертикал, Пловдив).
Септември 2013трето място на републиканското първенство по алпинизъм – лятно.
Октомври 201312 място на Световно първенство по алпинизъм, Крим, Украйна.
Октомври 20131-во място в Балканска катерачна среща, Демир Капия, Македония.

            Овагим Кешишян – член на КПП Вертикал, гр. Пловдив
Септември 2005 г. - връх Арарат (5 165 м.). Изкачване по южната страна в експедиция на КПП  Вертикал, гр. Пловдив.
2009г. - изкачване по северо-изтония ръб на Пиц Бадиле и по италианския ръб на в. Матерхорн.
Август 2011 г. – изкачване по Северната стена на вр. Пиц Бадиле (3 308 м.) по маршрута Касин, Брегалски Алпи, Швейцария.
2012г. - вицерепубликански шампион по Алпинизъм – лятно, в свръзка с Григор Вътев.
            Октомври 201312 място на Световно първенство по алпинизъм, Крим, Украйна.
            Октомври 20132-ро място в Балканска катерачна среща, Демир Капия, Македония, в свръзка с Григор Вътев.


Сотир Стойчев - член на Алпийски клуб "Христо Христов" към Туристическо дружество "Карлък", гр. Смолян.
През 1990 г. изкачва първенеца на Алпите, Мон Блан (4807 м.) по класическия маршрут.
1994 г. е годината, в която Сотир атакува и успешно изкачва вр. Пти Дрю (3733 м) по Американския тур и по ръба на Бонати.
През 1998 г. като участник в българска експедиция преминава Словенския маршрут по Безименната кула на Транго Тауър (6257 м) в Каракорум, Пакистан. През същата година Сотир е в Татрите за зимно изкачване.
През 2005 г. – изкачване на вр. Кедар Доум (6 813 м.), Гархвалски Хималаи, Индия.
През 2007 г. Сотир участва в опит за изкачване на вр. Аксу (5 621 м.), част от Туркестанския хребет в Киргизия.
През 2009 г. изкачва заедно с Никола Леваков и Григор Вътев източната стена на вр. Агуя Де ла С (Aguja De la S) в Патагония, Аржентина.
2010 г. – опит за изкачване по северната стена на вр. Гранд Жорас (4208 м.) – зимно, в свръзка с Никола Леваков и Григор Вътев.
2011 г. – Държавен шампион по алпинизъм – зимно в свръзка с Никола Леваков и Григор Вътев.

КРАТКА СПРАВКА ЗА ВЪРХА
Ушба се състои от два върха – Северен (4 690 м) и Южен (4 710 м.). Характеризира със стръмен профил, нестабилни метеорологични условия и е най-красивия, и суров Кавказки връх. Намира се в грузинската област Сванетия на границата с Русия. С върха са свързани множество легенди, а на грузински името му означава – “Планина на вещици”. Ушба е символът на Кавказкия алпинизъм, така както Матерхорн за Алпите. От всички страни на върха се спускат монолитни, гранитни стени с дължина до над 1500 м.
Ушбинското плато, разположено на височина 4 000 м е покрито с масивен ледник и е обградено от върховете на главния хребет – Шхелда, Малка Ушба, пик Щуковски, Чатъйн и Ушба. От юго-запад платото е ограничено от дългия, силно нарязан Източен гребен “триона” на Източна Шхелда.
Снимка: http://photos.sakhalin.name/photo/216661
ДЕЙНОСТИ ПО ПРОЕКТА
1. Управление.
Управлението на проекта се осъществява от АК “Железик”.
2. Подготовка.
Цялостната предварителна подготовка на участниците в експедицията се осъщесвява на територията на България.
3. Осигуряване на екипировка и специализирани съоръжения.
Необходимата екипировка и специални алпийски съоръжения се осигуряват чрез спомоществователи, лични финансови средства и клубовете, в които участниците в експедицията членуват.
4. Дейности за информираност и публичност на резултатите от изкачването.
            За информираност и публичност на проекта ще бъдат организирани  пресконференции, презентации на национално и местно ниво, ще бъдат публикувани филм с видеоматериали от експедицията и статия с подробна информация за изкачването.


БЮДЖЕТ
Бюджетът е изготвен по цени, които са валидни към 13.01.2014 г. До началото на експедицията са възможни някои отклонения от посочените стойности, което няма да рефлектира върху организационния план.

Перо
Ед. Цена, лв.
Брой
Сума, лв.
Сума, EUR
Източник
Подготовка в България - лагери, индивидуални тренировки, възстановяване
300
3
900
460
лични
Медицинска застраховка с асистанс и спасителни разноски /10 000 EUR застрахователна сума за 3 души, за 20 дни/
179,54
1
179,54
92
Подпомагане
Лиофилизирана храна, енергийни
гелове, сушени плодове, ядки
1200
1
1200
614
Подпомагане
Режийни по време на пътуването и престоя в градовете
400
3
1200
614
Подпомагане
Аптека- лекарства и материали
300
1
300
153
Подпомагане
Организационни разходи
200
1
200
102
лични
Спален чувал Mammut Alpine UL Winter
796
3
2388
1221
Подпомагане
Обувки Spantik - La Sportiva
840
3
2520
1288
Подпомагане
Еспадрили La Sportiva Katana
190
3
570
291
Подпомагане
Ръкавици Mammut Expert Pro Glove
175
3
525
268
Подпомагане
Транспортни разходи /Ст. Загора, България - Местиа, Грузия/
1200
1
1200
614
Подпомагане
Непредвидени разходи
500
1
500
256
лични
Общо:


10782,54
5513


ПОДГОТОВКА
Подготовката за експедицията се извършва на територията на България чрез интензивни
тренировки на разнообразни терени и в различни метеорологични условия. Предвидени са изкачвания с акцентиране върху дълги, предимно традиционни маршрути по Централна стена в района на гр. Враца, Северната стена на вр. Вихрен, скалните масиви в Мальовишкия дял на Рила, Северен Джендем в Стара планина. В тренировъчния план са предвидени изкачвания на трудни спортни маршрути, интензивни тренировки на изкуствена стена и интензивна общо-физическа подготовка.

СПОМОЩЕСТВОВАТЕЛИ
Експедиция Ушба 2014 с амбициозната цел да бъде осъществено изкачване по южната или югозападната стена на по-високия южен връх /4710 м/ несъмнено ще предизвика огромен обществен, респективно медиен интерес и ще представи отлична възможност за експонация и реклама на всички, които подкрепят проекта.
Григор Вътев, Овагим Кешишян и Сотир Стойчев отправяме горещ апел към всички, имащи възможност да се включат в набавянето на необходимата екипировка,
специализирана храна и медикаменти, финансови средства за успешното реализиране на експедицията!

С уважение:   Григор Вътев
                        АК ЖЕЛЕЗНИК, гр. Стара Загора
                        +359 89 6634 187
                        grigor.vatev@gmail.com
                        www.vatev.blogspot.com


Януари 2014 г.