сряда, 25 април 2012 г.

Да спасим Стената!

В началото бе скелето.
Да спасим Стената, защото имаме нужда от нея! Да спасим Стената, за да не бъде поруган труда и ентусиазма на група хора, решили сами да изградят така необходимото съоръжение, зашото нямат финансовата възможност да платят на специализирана фирма за това!
Заглавието може да звучи като поредната покана за безумно и безполезно "събитие", в което някой да се включи като следващия доброволец, с обикновено и машинално "кликане" върху бутона "харесвам". 
Укрепване на конструкцията.
Стената в суров вид.
Да ама не! Става дума за реална и съвсем необходима помощ, от която се нуждаем, за да продължим да практикуваме любимия спорт, да усъвършенстваме уменията си и в последствие да ги прилагаме в реална обстановка, на скали.

2009 г. Усилията постепенно започнаха да дават резултат. Членовете на УС на ТД Сърнена гора решително застанаха зад идеята. Представителите на комисията по спорта към Община Стара Загора не знаеха какво е стена за катерене. Опасяваха се, че съоръжението ще пречи на останалата дейност в залата. След редица преговори, представяне на проекта и снимки на стени, изградени в баскетболни и волейболни зали, хората от комисията разбраха и оцениха необходимостта и целесъобразността от изграждане на подобно съоръжение.

2010 г. Три месеца бяха необходими за набавяне на материали, сглобяване на конструкцията, разкрояване и закрепване на шперплата, полагане на посипка и финална декорация. В крайна сметка всичко се получи чудесно и тренировките започнаха.
Откриване. Зам. кметът преряза лентата.
Състезател: Борислав Динков, Ст. Загора.
Официалното откриване на съоръжението се състоя на 11.05.2010 г. като част от мероприятията на традиционно организираните всяка година "Дни на Алеко" в Стара Загора. По покана на Сдружение за съвременно изкуство и култура - Различния поглед, момчетата от Four Plus внесоха доза уникалност към съоръжението, изрисувайки го с графити.
Стара Загора се сдоби с еднa уникалнa придобивка и всички желаещи получиха възможността да тренират. Туристическо дружество Сърнена гора пое изцяло на плещите си финансирането на начинанието.
Подарък от нашите приятели от КПП Вертикал, Пловдив.

2011 г. По случай годишнината от окриването организирахме състезание. Поканата беше отправена с идеята да се съберем и да се позабавляваме. Откликнаха представители на катаречни клубове от Пловдив, Варна, Казанлък и разбира се момчетата и момичетата от Стара Загора.

2012 г. Изминаха почти две години откакто Старозагорските катерачи има къде да тренират. За първи път в историята на алпийския клуб имаме и деца, които активно полагат усилия, за да станат по-добри. Най-малките са на седем години. Постигаме върхови резултати на алпиниадите и държавните първенства по алпинизъм. Печелим златни и сребърни медали. Катеренето се развива с пълна сила.
Състезатели и публика наблюдават поредния катерещ.
На 23.04.2012 г. сме поканени на среща с новите представители на спортната комисия към общината. Изградената "нова стратегия" за развитие на спорта в Стара Загора предполага пълно преразпределение на клубовете по зали. Решението на председателя на комисията г-н Манев и колегите му е за преместване на Стената. Доводите ми, че съоръжението е проектирано и изградено според размерите точно на тази зала и преместването му означава пълна разруха, не стигат до ушите на уважаемите господа. На висок глас, с увереността и твърдия тон на силова групировка съобщават, че техническо решение "ще намерим", въпреки уверенията ми че нямаме финансова възможност да си го позволим. И сега какво?!
Уважаеми "народни избраници", това ли е така наречената Ви стратегия за развитие на спорта?
Уважаеми "народни избраници", МОЛЯ не убивайте мечтите на децата, не разбивайте Стената!

Хора, МОЛЯ помогнете да спасим Стената! Приемаме всякаква подкрепа!

8 коментара:

  1. Би ли била общинската администрация така любезна да публикува стратегията си на сайта http://www.starazagora.bg/bg/obrazovanie-mladezhki-deynosti-i-sport/otdel-obrazovanie-mladezhki-deynosti-i-sport . Една стратегия не може да съдържа "пълно преразпределение на клубовете по зали" просто защото това е оперативна, а не стратегическа задача. Дайте линк към този труд, да видим какво са съчинили.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За съществуването на такава "стратегия" чух от устата на председателя на комисията по спорта в Общината, г-н М. Манев на събранието с представители на спортните клубове в Стара Загора, проведено на 23.04.'12 от 11:00 ч.
      Публукувана някъде тази т. нар. стратегия не знам дали я има и надявам се някой ден да имам възможността да я прочета и да разбера как точно е регламентирано съществуването на дадено спортно съоръжение и как разрушаването на едно готово такова би помогнало за развитието на спорта в града.
      Част от думите на г-н М. Манев бяха че (не ги цитирам точно) ще бъдат гонени високи спортни резултати, а представителите на алпийския клуб с тренировките си на Стената до момента успяваме да постигнем именно това и който иска може да провери какви са постиженията ни в Българската федерация по катерене и алпинизъм.
      По думите на г-н Асен Асенов, доколкото разбирам член на въпросната комисия, "заедно ще намерим техническо решение". Въпроса обаче въобще не е технически. То решението е ясно ако говорим за преместване - нова зала, нов проект, нова инвестиция, която обаче ние не можем да си позволим. Ако общината разполага със средства, които да покрият демонтирането на съществуващото вече спортно съоръжение и някой се нагърби с отговорната задача да ги инвестира в изграждането на ново, то ще бъде прекрасно ако го направи от гледна точка на задоволване нуждите на определен спорт. Хубаво, ама защо пък трябва да бъде съсипвано нещо готово, в което са вложени пари и то функционира пълноценно и да бъдат разходвани куп други пари, това не разбирам!?

      Изтриване
  2. Е това е безобразие и нахалство ....

    ОтговорИзтриване
  3. Предполагам става въпрос за 23.04.2012 г.? "На 23.04.2011 г. сме поканени на среща с новите представители на спортната комисия към общината." Не знам дали изобщо общината и съответната спортна комисия имат правомощия да разпределят кой къде и как да тренира пък и какво да прави със съоръжението. Ако има някакъв договор с общината, то трябва да се прегледа добре от специалист. Ясно е, че мастото е подходящо там където си е сега... И най-малкото не е етично общинарите ей така с лека ръка да си решават това и онова без да се вслушват в експертни мнениея и препоръки пък и след като Туристическо дружество Сърнена гора е поело изцяло финансирането на проекта общината какво е вложила???

    ОтговорИзтриване
  4. Уфф, поредната дивотия! Не мога да помогна в момента, макар че ще помисля по въпроса как точно може да се действа. Искам да вметна обаче нещо стратегическо: Ние сме Общината, всички ние, които живеем в нея, а не 2-3ма с финансови или властови ресурси и това трябва да им стане ясно както на тези хора, така и на нас. От тази позиция нещата изглеждат по друг начин. Птердложението да се разгледат договорите с Общината, да се поиска оповестяване на въпросната стратегия... Да се извикат няколко истерични майки, чиито деца тренират на стената и са доволни също е сила:))) успех и поздрави из далеко!
    Златна

    ОтговорИзтриване
  5. Във втората новина от емисията на ТВ Стара Загора има коментар за статута на Стената:
    http://tvstz.com/index.php?option=com_content&view=article&id=8926:-26012009&catid=13:2009-01-27-03-09-47&Itemid=58

    Г-н Манев споменава че "не ни бяха представени никакви документи". ОК, г-н Манев, как да разберем ние, че Вие искате да Ви представим някакви документи, след като по никакъв начин ТД Сърнена гора не беше известено за нуждата от предприемане на такова действие. Ние да гадаем ли, какво ли? Не би ли трябвало след като стартирате някакви процедури по преместване на спортове от зала в зала да известите клубовете за това и да обсъдите възможностите за едно такова преместване с представители на същите тези спортни клубове? Защо трябваше уважаеми г-н Манев ние индиректно да разберем за свиканата среща с представители на спортните клубове, ползващи
    общински зали, няма ли официален начин същите да бъдем поканени на такава?
    Г-н Манев, нека да попитам, щом "няма да събаряме или разрушаваме ник'ва стена или да я махаме, или да я закриваме, или там каквото и да било" за какъв проблем говорите тогава и каква среща с технически лица искате да инициираме?

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей Григор,

    Подкрепям изцяло призива Ви!

    Има ли развитие по случая със Стената?

    Поздрави,

    Ясен

    ОтговорИзтриване
  7. Поздравления за стената, която сте направили, за да бъде спасена.Вижда се колко много труд е хвърлен и определено не е на вятъра както обикновено се казва.За радост има хора, които все още ги е грижа за децата и за това те да намират занимания не само пред компютрите.Радвам се че ни пишете и показвате как е станала.Поздравления за художниците и за идеята.

    ОтговорИзтриване