сряда, 6 февруари 2013 г.

Спасяване на пострадал в планината

Да преживееш лавина в Рила

Така е озаглавен репортажът, отразяващ поредния прецедент в дупката, където всичко потъва, страната от ЕС, в която всичко е възможно, милата ни татковина, България.
А имаме претенции за туристическа дестинация! Да, защо не, нали си имаме планини и море, и какво ли още не. Нямаме си само адекватно отношение към живота. При нас той като че ли не е от особено значение, освен ако не става дума за плащане на данъци и прибиране на милиони. Т. нар. референдум потвърждава склонността на определен кръг от хора да разполагат с мнението, парите и съдбините на хората по собствено усмотрение. 
"Единствените отлично подготвени за търсене и спасяване от въздуха в България са военните от Авиобаза Крумово."
Безкрайна е благодарността ми към хората, които реагираха и съумяха да позволят и организират изпращането на спасителния за нас хеликоптер. Също толкова е безгранична и благодарността ми към екипажа на летателния апарат! Това обаче май въобще не им е работа на хората, а излишно главоболие, поне към момента. А другите, тези които знаят как и могат са захвърлени на произвола на съдбата и се осланят единствено на добрата си воля. А ние разчитаме на тях, когато ни се наложи. И на Вас благодаря добри хора! Само че заради липсата на условия, гарантиращи им бърза, навременна реакция, често биват само транспортьори на безжизнени товари завити в одеяло.
Защо пък да не бъдат сформирани спасителни въздушни екипи към българската армия с пригодни летателни апарати, ако друг начин няма?! Това поне би могло да е полезен ход в полза на обществото. Както в Англия, където планинското спасяване е дейност, присъща на полицията.
А защо пък да не осигурим подобаващо работата на Планинската спасителна служба? Толкова ли е голям проблем? Едва ли средствата, които е нужно да бъдат инвестирани ще надхвърлят баснословните суми, прахосвани буквално на вятъра в площадки за атомни централи с неясно бъдеще и други подобни черни дупки. Но пък ще си струва!
"България е единствената страна в Европейския съюз, която още няма система ХЕМС за медицинска помощ от въздуха."
Нима няма страни в Европа, които да ни споделят опит или тази работа със спасяването от въздух е строго конфиденциална!? А сигурен съм, че и в България има хора, които са наясно как да стане работата.
"По света медицинското спасяване от въздуха е подсигурено чрез единна система. Полетите се финансират от застрахователни компании и чрез социалните осигуровки. В България обаче такава система няма."
А къде са "нашите" представители на застрахователния бизнес? Или тази услуга не би била апетитна хапка в предлаганата продуктова гама? Ако пък държавата тук не е надежден партньор се чудя не би ли могло инициативата да поемат самите застрахователни компании. 
Как го правят "европейците"?
Какво ли биха казали застрахователните експерти във връзка с възможността за предлагане на продукт, включващ спасяване от въздуха в България?! Със сигурност освен мен доста други хора биха си осигурили чрез сключване на адекватна застраховка възможността за бърза и навременна помощ в случай на нужда, вместо да разчитат на чистата случайност, за да оцелеят.

1 коментар:

  1. Специално за планината ако сме тръгна и да покоряваме някой връх и най вече ако сме начинаещи е най добре да не бъдем сами.Да има на кой да разчитаме. Наистина другите, тези които знаят как и могат са захвърлени на произвола на съдбата и се осланят единствено на добрата си воля. А ние разчитаме на тях, когато ни се наложи. Много добре сте го написали.Там дори и обхват в повечето случаи нямаме и не можме да се свържем.Не трябва да се пие алкохол и да се предприемат по опасни маневри.Благодаря за полезната статия.

    ОтговорИзтриване