петък, 25 юни 2010 г.

Изкуствената стена за катерене в гр. Стара Загора


Изкуствената стена за катерене в гр. Стара Загора е вече готова. Същинската работа (монтажните дейности) започна на 23.01.2010 г. С повече или по-малко "навитаци" да помагат в дните през периода на изграждането, все пак успяхме да стигнем до края.

Официалното “откриване” на съоръжението беше на 11.05.2010 г. като част от мероприятията на традиционно организираните всяка година "Дни на Алеко" в Стара Загора. Проекта се реализира с финансовата подкрепа на ТД "Сърнена гора" и с доброволния труд на членовете на АК “Железник”.
По покана на „Сдружение за съвременно изкуство и култура - Различният поглед” момчетата от "FourPlus" сложиха черешката на тортата, като внесоха доза уникалност към съоръжението, изрисувайки го с графити. Финалните щрихи нанесохме като наредихме няколко маршрута за демонстрационни изкачвания в деня на откриването.

С подкрепата на ekipirovka.com стената е екипирана с може би най-добрите примки за изкуствена стена в света: DMM – Gym Biner Set , продукт специално произведен за да осигури максимална сигурност и да издържа дълги години интензивна употреба.  

Денят на откриването на стената, беше и ден за дипломиране на обучаваните от Росен Тотев курсисти. На 9.05.2010 г. на скалите край гр. Мъглиж под зоркия поглед на своя инструктор те успешно се представиха пред изпитващите – Костас Канидис и Николай Стоянов, а дипломите си получиха след изкачване на маршрут по новоизграденото тренировъчно съоръжение.

До тук добре! Монтажните работи свършиха, лентата е прерязана, а заедно с това тепърва започва "истинската работа", за която все пак построихме къщичката, а именно тренировката. Провеждането на тренировъчни занимания в делничните дни, когато не всеки има възможност да посети скален обект е задачата, която изкуствената стена следва да изпълнява. Съоръжението, което някои толкова много отричат, считам за доброто зло, което може да ни се случи. То не носи усещането, което дава скалата, липсва допира с природата. Няма го шума от пореща въздуха птица, няма го страха от падащи камъни, изгарящото лятно слънце, хапещия студ и брулещия вятър. Не е същия погледа на верния приятел, който ти дава кураж и утеха в труден момент, когато силите не стигат и който е стиснал здраво в ръце нишката, на която би увиснал живота ти в моменти на падане. Със същия този човек, обаче може да бъдеш и на стената, вечер след работа или в кавото и да е друго удобно време и да потренираш за чисто преминаване на "онзи" пасаж, който ти се опъна. Доброто зло е стената в моментите, в които не може да бъдем на Враца, Мальовица, В. Търново или ..... май списъка е безкраен. Добро, защото е мястото, което ни дава възможност да усъвършенстваме част от своите катерачни умения, да развием нужната техника, издръжливост и сила, които после да ни помогнат по маршрутите на скалните обекти. Да не забравяме все пак, че стената не може да ни даде всичко, което ни дава скалата, а е само помощно средство по пътя на нашето развитие.


Съоръжението се намира в Спортна зала Стара Загора /бивша ДЗУ/
, в източния край на града (до Бизнес парка) и е с обща квадратура около 220 кв. м., а височината е 8,90 м. Достигането от всяка точка на града е лесно и удобно. Има голям паркинг за автомобили, а спирката на градския транспорт е непосредствено до сградата. Проектът е съобразен с разрешената за ползване част от залата и основната част от съоръжението са двете кули, изградени по съществуващи колони, съединени в свод. Боулдъра се намира между тях, под прозорците, които трябваше да оставим максимално открити, за да се запази достъпа на естествена светлина и е с размери приблизително 10х4 м.

При тренировка ВСИЧКИ трябва да спазват следните правила:

Катеренето на изкуствена стена за катерене, по-нататък наричана Съоръжението носи потенциална опасност за здравето и живота Ви. Основните рискове могат да бъдат причинени от терена, случайни предмети, оборудване, екипировка, личното физическо състояние и други независещи от АК „Железник” или ТД „Сърнена гора” условия.
АК „Железник” при ТД „Сърнена гора” и ТД „Сърнена гора”, гр. Стара Загора не носят никаква отговорност в случай на претърпени от Вас материални щети, кражба на имущество, физически травми, инвалидност или смърт, както и за всички други възможни злополуки по време на престоя Ви в района на или при използване на Съоръжението.
Използването или престоят Ви в района на Съоръжението е единствено и само на Ваша отговорност.

Безопасност.
Всички лица които не спазват мерките за безопасност ще бъдат отстранявани своевременно!
Всяко действие трябва да се извършва в името на безопасността. Всеки, започващ катерене по маршрут внимава да не допуска възможността да:
а) се контузи;
б) контузи или пречи на друг състезател;

Осигуряване.
Преди всеки маршрут трябва:
а) всеки катерач да е екипиран с одобрена от UIAA екипировка.
б) трябва да се обвърже задължително с възел ”вплетена осмица” и контролен възел.
в) преди катерачът да направи своя опит по маршрута, трябва да провери правилно ли е обвързан и дали въжето е добре подготвено за катерене.
г) катерача може да тръгне само след сигнал от осигуряващия че е готов!
д) при започването на маршрута, с цел да се избегне риска от падане на катерещия до първата примка, осигуряващият или негов помощник го пази отдолу.
е) катерачът трябва да внимава въжето да бъде правилно включено - основното въже идва от скалата/стената през карабинера към седалката, при грешно включване има опасност от откачане на въжето от примката и неприятно/фатално падане.
ж) когато катерещият достигне края на маршрута дава сигнал на осигуряващия да обере хлабавото въже и бива спуснат на земята.

Въжето трябва да се контролира от осигуряващия. Той трябва непрекъснато да внимава за действията на катерещия и да не допуска:
а) движенията на катерещия да се прекъсват, понеже въжето е много късо отпуснато;
б) всички падания да са динамични с приплъзване на въжето;
в) когато състезателят включва въжето в карабинера, то трябва да е достатъчно свободно;
г) да не се експериментират падания с катерещите се;
д) да се удари катерещият в остри ръбове, предмети или в други катерещи;

Катеренето се извършва само с еспадрили (или, макар че не са подходящи за целта, чисти гуменки) и течен магнезиев карбонат, или магнезий топка. Използването на магнезиев карбонат на прах не е разрешено! Всеки, желаещ да катери сам набавя необходимия му инвентар (въже, седалка, еспадрили и т.н.).

Няма коментари:

Публикуване на коментар