неделя, 12 юни 2011 г.

Енинско ждрело

         Всичко започва с една разходка. Росен, имайки информация за стари маршрути в района един зимен ден повежда Пламена и си организират приятна разходка. Думите на хора, че обекта не става за катерене не пречупва приключенския му дух. Открилата се гледка към оформилите се в студа висулки, чудните скални форми, облите камъни и надвисналите над реката тавани в ждрелото разчопля интереса на Роската до толкова, че ентусиазма му и невероятното впечатление, с което беше останал запалиха веднага и мен. Колко хубаво звучеше само - близък обект с кратък преход на едно красиво място с невероятно разнообразие от възможности за екипиране на маршрути за катерене. Разбира се веднага скочихме в колата и отпрашихме натам. Не можех да сдържа удивлението си още при първите стъпки между изправилите се над реката дувари. Колко неща изкатерих! Макар и само мислено да овладявах релефа бях убеден, че рано или късно ще бъдем тук с инвентара и ще налазим скалата наистина.
          Набавената от интеренет информация наложи изготвянето и депозирането на проект в РИОСВ – Стара Загора. Природозащитния статут на обекта го налагаше. Стисках палци някоя от точките на документите, засягащи ждрелото да не препречи пътя ни към осъществяване на идеята за прокарване на катерачни маршрути. Късметът се оказа на наша страна. 
          Проект изпратих и до БФКА, та така се сдобихме и с част от необходимите материали, които да ни позволят да започнем работа. Благодаря за което!
          Събота, 11.06.2011 г., метеорологичната обстановка не обещава слънчев и хубав ден. Ние обаче сме решили да пробваме. В търсене на удобно място за организиране на площадки, за пускане на рапели се натъкваме на следи от предишна дейност на обекта. "Старите кучета" не са спали навремето.
          Въпреки преваляванията успяваме да поизчистим малка част от скалата. Още доста работа има, но все пак началото е положено. При отстраняването на мъховете и лишеите се откриват страхотни ръбчета и цепчици.
          Мисля, че всички сме доволни. Ще стане хубав катерачен обект.


Кратко описание на местоположениетодостъп:
Местността “Енинско ждрело” обхваща левия и десен скат на руслото на река Енинска, част от землището на с. Енина. Залесената площ в рамките на защитената територия е с размер 3.2 ха. Останалата площ е заета от красиви скални образувания. 

Налична инфраструктура и пътеки за достъп: От гр. Казанлък до с. Енина с кола, която се оставя до ВЕЦ-а над селото (около 6,5 км). Следва лек преход по пътека край реката до подстъпите на ждрелото. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар