сряда, 21 март 2012 г.

Източната стена на Кабул

Ненков-Жазмати" (VI) 
И-и-и-и ха-а-а, що е убав тоя връх!
Пак се събрахме четата и яко си покатерихме. Никола, Соте, Дойчи, Тишо, Ови, Даката, Роската и Бочо дойдоха да уважат мероприятието.
Държавното първенство по алпинизъм - зимно тази година по предложение на Дойчин Боянов се състоя на Скакавица. Не бях сигурен дали това е добър избор преди време когато обсъждахме идеята, но вече не се съмнявам, че Кабул е едно прекрасно място за катерене.
"Железник" (VI, A0)
На 3-ти март тази година с Даката се изкатерихме по нова линия, която нарекохме Ненков-Жазмати в памет на нашите загинали по северната стена на Матерхорн, приятели. Подхода беше доста притесняващ, тъй като по-старият и вече фирнован сняг беше натрупан с около 30 см. нов, а никъде наоколо все още не се беше изсипала лавина. Както и да е полека лека през гората излязохме в най-дясната част на стената и се изкатерихме. 
И така, като ми тръгна премиерно, две седмици по-късно вече с Никола и Соте, на 17-ти март призори се отправяме към, както си я нарекохме Главата, в централната част на стената на вр. Кабул. В късния следобед след шест нови въжета, тур Железник е завършен, а аз... аз съм разперил криле и искам да прегърна Света от щастие. 
Няма по-хубаво нещо от катеренето, ей!
"Емона" (VI, A1)
18-ти март е не по-малко ползотворен, въпреки че изкатерваме само четири въжета, поради необходимостта да се вместим в регламентираното време за приключване и закриване на първенството. В края на четвърто въже достигаме и се включваме в четвъртата площадка на Железник. Тура си кръщаваме Емона, едно име тясно свързано с човека, на когото дължа страстта си по катеренето и с едно мое любимо място, ухаещо на море. Възможността да продължим догоре остава за в бъдеще и си тръгваме със заканата един ден да се върнем отново тук, за да дадем шанс на нашата Емона да надникне през най-горния ръб на скалата. 

Безброй благодарности на Ники Милушев за прекрасната обработка на видеоматериала!


Четвърто въже на Емона

Няма коментари:

Публикуване на коментар