вторник, 15 май 2012 г.

Писмо

Има ли желание, винаги има решение!
Снимка: http://walltopia.com
Тук и сега се случват невероятни неща! Тук и сега сме аз, ти, той и тя. Тук и сега искам да бъда и да живея, а не да се мъчат да ме прогонят някъде в далечна страна, за да успея.
Години отне, за да реализираме една прекрасна мечта. А колко ли е нужно всичко да се превърне в прах, не искам дори да помисля!

Позволявам си да споделя писмото на близък мой приятел, отправящ директни, конкретни въпроси. Оставам с надежда въпросите да получат и конкретни, ясни и обосновани отговори. Оставам с надежда за проява на благоразумие и адекватно разрешаване на проблема.


Това "писмо" е изпратено на заместник кмета за хуманитарни дейности на Стара Загора, на Кмета на града, за министъра, до някои медии. На арменския поп не намерих мейла. На човека, към когото са отправени въпросите - също...

Здравейте, г-н Манев!
Темата, която ме вълнува е бъдещето на стената за катерене в Общинска спортна зала Стара Загора. По странен начин разбираме, че това съоръжение пречи на мястото, на което е построено и е крайно наложително то да бъде преместено, едва ли не на всяка цена...
Пиша това писмо, подтикнат от Ваши медийни изяви в ефира на телевизия Стара Загора. В тях обявявате нова стратегия за развитие на спорта в града. Обяснявате на зрителите какви застъпници сте за развитието на спорта, възпитанието на младежта и спазването на законите. Това е най-малкото прекрасно, ако не бяха само думи. Гледайки, изявленията Ви у мен изникнаха няколко въпроса. На отговор не смея да разчитам, но ако поне се замислите над действията си, над отговорността си и за поста си – това би могло да донесе повече спокойствие в работата Ви и повече наша подкрепа.

В изявлението си на 26-и април казвате че имаме (клубът по алпинизъм) проблем, но никаква стена няма да бъде събаряна. В дискусията на 7-и май казвате, че сте поканили всички спортни клубове на среща. На две срещи. Въпросът ми е: ТД „Сърнена гора” - АК „Железник” информиран ли е за инициираната от вас среща за преразпределение на общинските спортни бази, как и защо?
В дискусията на 7-и май в предаването „Спортни страсти” Вие питате това (алпинизъм, катерене) спорт ли е или хоби. Признавате ли, г-н Манев, статута на алпинизма и на спортното катерене като спорт? От Вашата компетентност ли е да се изказвате по този въпрос?
В същата дискусия (7-май) казвате, че спортен клуб е юридическо лице ... , което е член на федерация с лиценз. Въпросът ми е поинтересувахте ли се, г-н Манев, какъв е статута на ТД „Сърнена гора” – АК „Железник” в Българската Федерация по Катерене и Алпинизъм” (http://www.bfka.org/clubs.php)
В двете цитирани по-горе изяви Вие, г-н Манев, обявявате нова стратегия за развитието на спорта в Стара Загора. Въпросът ми е достъпна ли е тази стратегия за обикновените граждани на града? Има ли прозрачност в работата Ви?
Застъпвате, г-н Манев, идеята всеки спорт да е на свое отделено място. Същевременно казвате, че клубовете в Стара Загора са над 50. Ако предположим, че за всеки спорт има обособени средно по 2 клуба, това означава, че в града се практикуват поне 25 вида спорт. Въпросът ми е разполага ли Община Стара Загора с 25 различни бази за всеки от тези 25 вида спорт, за да можете да се ангажирате с такова обещание? Числоте 25 е повече или по-малко произволно. Сигурен съм, че практикуваните спортове в града са много повече.
Заявявате намерението си Общинската спортна зала (бивша зала ДЗУ), като построена за баскетбол, да бъде ползвана само за баскетбол. Въпросът ми е има ли друга зала само и единствено за баскетбол? В България и в Европа! Примери за многофункционални спортни зали има много. Примери за катерачни стени в спортни зали също има...
Обявявате целта на Община Стара Загора и на Постоянната комисия, председателствана от Вас, като развитие на спорта и постигане на високи резултати. Тук насоките на въпроса ми са две:
- Изкачването на първенците на Европа и Америка, на най-трудните катерачни стени в Света, изкачването на Фиц Рой, призовите места на държавните първенства по алпинизъм... това високи резултати ли са?
- С изграждането на изкуствената стена за спортно катерене в Спортна зала Стара Загора започва развитието на спортното катерене в града. През 2011 имаме за първи път участници в детските възрастови групи в състезанията от държавния спортен календар. За първи път в града имаме курсове за катерене за деца. В най-силния период след мероприятия, в които клубът ни е участвал, децата, посещаващи тренировки са били близо 20. В момента тренировки редовно посещават 10 деца. Имаме участници в почти всички до момента състезания по катерене за деца и възрастни, първенствата по алпинизъм от държавния спортен календар. Това спред мен е безспорно развитие на спорта. Как Вие, г-н Манев, ще коментирате тези факти?
Възможно е, г-н Манев, да не сте бил в града по времето на дните на предизвикателството в края на миналото лято. Възможно е да сте бил другаде и на 1-и ноември миналата година, когато се проведе 21-вото изкачване на сградата на Областния управител. За тези две мероприятия членове на ТД „Сърнена гора” – АК „Железник” изградиха малка катерачна стена. Мога само да съжалявам, че не е водена статистика за броя изкачвания на тази стена, но съвсем определено се радвахме на голям интерес. Интерес, който дава основание да мисля, че градът има нужда от изкуствена стена за катерене. Най-близките естествени катерачни обекти са Мъглиж и Енинското ждрело. Масиви, достъпни само в хубаво време и определено невъзможни в зимни условия. Масиви, на които най-малкото не е възможно да се водят тренировки за деца...

Казвате, г-н Манев, как сте дали 400 000лв за спорт. Кои сте вие, които раздавате тези пари и откъде са се взели те? Доколкото аз мога да си представя ситуацията, тези 400 000 лева са частта от данъците на гражданите на Стара Загора, определени за развитие на масовия спорт, а вие сте тези, които носят 4 годишен мандат да разпределят този бюджет в полза на това общество. В полза на обществото ни са както високите постижения, които в нашия клуб не липсват, така и разнообразието в спорта. Онова разнообразие, което не особено популярните спортове дават. 
Подобно на много други спортове, катеренето и алинизма не само в България, но и в световен мащаб е спорт с преобладаващо аматьорски характер. Спорт, изграждащ силни характери и ярки личности. Спорт, не толкова изтъкващ личните качества над тези на „съперниците”, колкото извисяващ ги все по-високо. Нашият е един от онези, даващи ширина, разнообразие и екзотика в голямото семейство на спорта...

Въз основа на по-горните въпроси за мен се откроява един по-странен, по-страничен и може би малко по-личен към Вас, към председателя на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности. Питам се има ли ширина на възгледите г-н Манев, има ли той обективността, нужна за един толкова важен и значим за обществото пост? Ще успее ли той да надскочи тясната си специализация в областта на бойните спортове и на охранителния бизнес? Поне засега няма никакви индикации в тази насока. Дано греша...

Константин Костадинов
ТД „Сърнена гора” – АК „Железник”

1 коментар:

  1. Имам грешка - изкачването на сградата на Областната управа беше на 1-и октомври, и в допълнение първото изграждане на малката стена беше около 15-и септември пред GREEN-бистро.

    К.К.

    ОтговорИзтриване