петък, 21 февруари 2014 г.

Хранене на поход

По: http://www.risk.ru/users/sdurnev/201109/

Храната е съвкупност от неорганични и органични вещества, получавани от човека чрез околната среда и използвани за изграждане и възобновяване на тъканите, поддържане на жизнените процеси и попълване на изразходваната енергия. Идеалната храна на поход трябва да бъде пълноценна /балансирана/, с необходимия обем калории, разнообразна, вкусна, лека на тегло и бърза за приготвяне. Все по-често в порционите разработени за употреба в походни условия, освен дехидратирани и стерилизирани храни, се включват сублимирани /freeze-dried/ продукти. Всички са чували за тях, а някои дори са пробвали блюда от различни производители. Основните потребители на сублимати са туристи, алпинисти, скиори при провеждане на експедиции, използват се от военните и въобще всички, борещи се за оцеляване в екстремни условия. 
Плюсовете са: малко тегло, бързо приготвяне, респективно икономия на време и топлина, дълъг срок на съхранение, естествени съставки и разнообразие на вкусове. 
Минусите са: понякога непривичен вкус и послевкус, висока цена, не навсякъде може да си ги набавиш, поне в България.
Извод: подходящи са за ползване като основен и в рамките на дълъг срок, но са по-подходящи като заместващ и нерегулярен източник на енергия. В Световен мащаб производителите на храни, подходящи да нахранят туриста съвсем не са малко: Mountain HouseLYOfood, TREK'N EAT, Travellunch, Adventure food и др. Ако се порови човек може да открие и доста други, предимно американски и европейски производители. 
Travellunch: Simpert Reiter GmbH/Travellunch е немски производител на сублимирани продукти. В течение на три десетилетия Travellunch разработват ултра-лека храна за експедиции и активен отдих. Уникалните технологии на производство и опаковане позволяват лесно и бързо приготвяне на висококачествени, питателни и вкусни блюда в най-суровите и труднодостъпни места на света. Стандартните категории готови блюда са: 17 основни, 6 вегетариански, 5 супи, 6 десерта и 6 напитки. Храната е разфасована в удобни пакети по 125 и 250 грама, т.е. единични и двойни порции. Сребристите пакетчета на Travellunch могат да бъдат намерени при официалния доставчик за България ekipirovka.com
За продуктите на Travellunch вече имам преки впечатления след употребата им в три експедиции, в рамките на една от която за три дни изкачихме Серо Фиц Рой /3 405 м.н.в./ по южната стена и трябваше да бъдем максимално леки и бързи. Travellunch с възможността им за приготвяне само за няколко минути са не само вкусни, но и засищащи. Възможност за изключително приятен завършек на храненето дават десертите. Приятното усещане от вкуса при консумацията им, съчетани с привлекателния аромат при поглед в празния вече пакет създават единствено желание за още.
Adventure food са създадени от холандския алпинист и пътешественик Hans van der Meulen, който има в актива си изкачвания на Еверест, К2 и е достигнал Северния полюс. Асортимента включва 6 месни, 5 вегетариански, 6 блюда за закуска, обяд и десерт, 1 смес от сушени зеленчуци за гарнитура. Единичните порции позволяват съхранение до 48 месеца, а двойните до 36. Къде може да ги намерите? В над 500 магазина в Европа, а от ноември 2013 г. и в България благодарение на GO!outdoor. Все още лични впечатления от Adventure food не мога да споделя, но предстои да се уверим в качеството им на Ушба 2014.
Що се отнася до основните хранения "бързите пакетчета" са изключително подходящи. 
Колкото и да е добър в нито един продукт, какъвто и да е той не се съдържат всички необходими на човека химични вещества. За осигуряване на оптималния набор от такива се налага комбинирането на не малко количество различни продукти.
Идва ред да вмъкнем и междинните източници, обезпечаващи организма с необходимите вещества в режим на продължителна работа. До скоро залагах на добрите стари локуми, шоколади, кексчета и тям подобни десерти, които обаче освен въглехидрати май нищо друго не съдържат. В края на септември - началото на октомври 2013 г. при участието ни в Световното първенство по алпинизъм клас - скален с Ови решихме да пробваме енергийни гелове. С компетентното си мнение за съдържанието, на което да заложим се включи и жена ми. Така в търсене на достъпните на българския пазар продукти се натъкнахме на изделията на Хелти Фуудс енд Дринкс ООД. Въпреки големия избор не само на гелове, но и на други продукти все пак поради ограничения ни бюджет избрахме само CARBO GEL endurance и MAX PRO energy gel. В последствие ги изпробвах и при тренировка на изкуствената стена за катерене след продължителен и изморителен работен ден. Към съдържанието на въглехидрати са добавени /в зависимост от продукта и целта му/ минерален, витаминен и енергиен комплекси. Приливът на енергия е осезаем. 
Отново експертите на Хелти Фуудс енд Дринкс ООД след проведен разговор с тях изразиха готовност и очакваме за експедицията ни на Ушба да разработят специално за нас въглехидратна напитка тип изотоник с витамини и минерали с добавени билкови екстракти за пълноценна работа на мускулите, която да добавяме към бедната високопланинска вода. За правилния подбор на напитката с енергетици, които да се усвояват на 100% предоставихме информация за кръвните си групи. По думите на производителя те ще засилят фокуса при натоварването и ще подобрят съня, без да предизвикват чувство на силна преумора в края на деня и ще бъдат най-важното от всичко, което ще приемаме като храна. Резултата предстои да разберем.
При продължително пребиваване в планината, дълги преходи и изкачвания не само вкусни, но и полезни са ядките, които както знаем са много богати на мазнини и са добър източник на енергия (9 калории на грам). Добра възможност е в джобовете да имаме богатите на калий /минерал срещу мускулни крампи/ сушени кайсии. Фурми и стафиди също са препоръчителни.




Няма коментари:

Публикуване на коментар