петък, 23 юли 2010 г.

Наръчник с описания/схеми на катерачни маршрути или т.нар. гидовник

Едно от нещата, необходими при посещението на катерачен обект, било то алпийски или спортен е гидовника. От него получаваме описание за начин на достигане до съответния масив, маршрут, категоризация и в най-добрия случай дори схема.
Носителите на нужната информация не са безкрайно много. Вариантите, които поне на мен са ми известни са: 
1. гидовник под формата на книжка (напоследък като че ли трудно се намират и то по-скоро стари издания).
2. свалена от интернет и качена на хартиен носител информация, което е труден за съхранение и многократна употреба вариант.
3. свалена от интернет и качена на цифров носител информация.
Първият вариант не е лош, само че ми се струва, че е труден за набавяне.
Вторият вариант също върши работа, но е по-скоро за еднократна употреба.
Третият вариант според моя опит е най-функционален, а и лесен за обновяване. Интернет, разбира се е обичайният източник за набавяне на търсената информация, която аз поне съхранявам под формата на JPEG Image. Съответните файлове вкарвам в паметта на GSM телефона, откъдето са леснодостъпни, многократно използваеми и заемат доста скромно като обем място. Изискването за съхранение е наличието на достатъчно памет (вградена или карта), а за използване във визуално приличен вид е нужна сравнително добра разделителна способност на дисплея. Други аналогични цифрови варианти за транспортиране и преглед на нужната ни информация предполагам също има.

Файлът тук съдържа (вече) не лош обем информация за маршрути по катерачните обекти в България. За обогатяването му работя периодично. За проба или честа употреба теглиш на компютъра, разархивираш и след това по удобен за теб начин мяташ всичко на GSM-a или на каквото имаш, стига да е удобно и лесно за експлоатация. 

Дерзай!

Няма коментари:

Публикуване на коментар