четвъртък, 8 юли 2010 г.

Здрава машина за активни хора

Не веднъж вече се сблъсквам с проблема - подходящ телефон за активно ежедневие.
При нередките ми посещения в планината често се случва да си събирам GSM-a някъде измежду камъните, пръснат на части след поредното падане, следствие на невнимание или каквато и да било друга причина. На дневен ред стои и въпроса с издръжливостта на батерията, която при честото губене и търсене на обхват в планината, обикновено се оказва напълно изтощена в рамките на не повече от два дни (в моя случай), и за да имам необходимата за провеждане на разговор енергия трябва телефонът да е постоянно изключен.  Друг е въпроса, че телефонът често се озовава в раницата в режим умряла котка не за друго, а просто за постигане на така желаното и необходимо спокойствие. От друга страна пък, защо да не си пусна малко музика, докато се наслаждавам на незабравими гледки?!?
Всеки ден излизат информации за все по-нови и мощни смартфони. Много хора обаче все още не са навлезли толкова в бъдещето и предпочитат устройство, с което просто да говорят и да пишат SMS-и. Ако има начин и да е по-дурако, ударо, водоустойчив, то тогава това би бил идеалният телефон.
Търсейки информация за такова устройство попаднах на Samsung E2370 (или Xcover). Основният му плюс е фактът, че има IP54 сертификат – което значи, че издържа на падания, прах и вода. Друг важен елемент при телефона е батерията – нещо изключително важно, ако говорим за подобна машина. Тя издържа впечатляващите 67 дена в режим на готовност, като времето за разговори е до 22 часа!
Разбира се, хардуерните спецификации на E2370 са базови. Телефонът има 1.77-инчов дисплей с резолюция 128 на 160 пиксела, 5 MB вътрешна памет, VGA камера, microSD изход за карта до 2 GB, фенер, FM радио, Bluetooth и др. (леле, те май станаха доста неща). Те обаче едва ли са от значение – феновете на тези устройства не се интересуват от качеството на дисплея или процесорната мощ. За тях е далеч по-важна функционалността на машината. 
Обявената по предварителна информация цена е 99 евро или казано на български малко под 200 лева, което мисля че прави телефона сравнително достъпен. Да видим само "нашите прословути търговци" дали няма пак да прояват своя талант и да се изакат на метеното, надувайки цената до невъобразими стойности.

Относно качествата и ценовите параметри на телефона, както са казали някои по-умни хора "Поживьом и увидем". ;)

http://www.youtube.com/watch?v=Eyhlm6V-bjE
http://www.youtube.com/watch?v=HQFBreOYKGM&NR=1 


Аналози разбира се винаги се намират.
Един може доста добър такъв е предшественика на E2370, а именно Samsung B2100 Xplorer. Това, с което Xplorer превъзхожда по-новия модел Xcover е работоспособността му под вода, но батерията му е два пъти по-слаба.
http://www.youtube.com/watch?v=Fz3TauILGsU&feature=related

Друг възможен вариант е Nokia 3720 Classic , който също споерд описанието изглежда, че отговаря на описанието "здрава машина за активни хора".
http://www.phonearena.bg/htmls/Nokia-3720-classic-Revyu-revyu-r_2264.html

Кой от вариантите е по-добър не мога да кажа, а изборът е и въпрос на предпочитание.





Няма коментари:

Публикуване на коментар