понеделник, 5 декември 2011 г.

Дряновски лепеняци и Търновско по Чешки

тур Черната дупка,
Дряновски манастир
Кроихме планове за Северната стена на Езерния връх почти цяла седмица. Времето в страната обаче се задържа като че ли доста дълго прекалено топло и колебанието започна да се прокрадва в мислите ми. Идеята за уикенд на Враца постепенно си запробива път и без малко да надделее. Информацията, която Стамбата (Станимир Желязков) публикува в сайта на НСА за условията на Скакавица обаче засили желанието ми  все пак да се отправим към Рила. Ден преди да тръгнем натам контузия, затрудняваща придвижването се оказа основанието да не осъществим идеята си. Разговорите ни понесоха към различни места и  в крайна сметка в събота поехме към Дряново.
Лепеняк на тур Червена звезда,
Дряновски манастир


03.12.'11, Събота. Дряново. Не съм ходил там от години. Пристигаме късно, поради възникнали ангажименти и бързаме все пак нещо да налазим. С Блага в свръзка изкатерваме Черната дупка и Червена звезда. По маршрутите има останали стари клинове. Смайва ме обаче преекипирането, особено на Червена звезда. Никога не бях виждал лепеняци да бъдат закрепвани с полиуретаново лепило. При напъване с ръка клиновете мърдат, а на места при контакта със скалата лепилото се е пропукало и отлепило. Добре че си нося "тежката артилерия", та да ми е мирна главата. Странна приумица за екипиране на маршрути!
Чешки 2, Устето - Запад,
В. Търново
Вечерта драсваме към В. Търново като мислехме да пренощуваме на палатки на Света Троица или някъде по Устето, но Диди Пеева ни приюти в дома си. Стархотно е в царския град по тъмно. Светлините на накацалите по стръмнините сгради правят града приказен. Собственикът на бирарията, в която отсядаме за раздумка е сътворил истински шедьовър. Часовете минават неусетно.


04.12.'11, Неделя. Предложението на Диди да отидем на Устето - Запад, поражда ентусиазъм веднага с разказа й за страховитите Чешки маршрути, за които е слушала какви ли не истории. Решаваме да пробваме. Категориите по гидовник подсказват приятно катерене. Чешки 1Чешки 2Чешки 3 и... като няма повече Чешки, № 26 за края на деня. 
И нека пак си помечтаем за следващата седмица! 
Блага по Чешки 3, Устето - Запад, В. Търново

2 коментара:

  1. Гриша, вината за състоянието на маршрута е изцяло моя. Когато получихме стоте клина за преекипиране, към тях от федерацията бяха дали четири флакона хим.анкер на HILTI. Ясно е че тази смола не стигна до никъде. Алпиниадата беше на следващия ден, а най-хувавият тур стоеше само на дупки. Убеден в качествата на пастата- според указанията на производителя
    материалът издържа 30год. на външни условия, направих ГРЕШКАТА с тъпото PU. Не 30, на следващата година Блага извади един клин с ръка, а няколко клина се клатеха. В клуба ни сме се уговорили да подменим всички клинове с хим. анкер, но това ще се случи като се запролетее. До тогава се моля да не се случи някоя беля и дано никой дотогава не катери по Червена звезда разчитайки на псевдолепеняците. Тези дни май трябва да сложа една табела там за всеки случай. Явно не винаги добрите намерения дават добър резултат! Милен Джановски

    ОтговорИзтриване
  2. За по-сигурно ги извадете, че по табелите много често стрелят.

    ОтговорИзтриване