събота, 14 януари 2012 г.

Метеорологична прогноза

Важен елемент при излизане в планината, особено зимата или при избор на обект за катерене по което и да е време на годината е добрата метеорологична прогноза. Едно от нещата, които научих в Патагония е от къде да си набавя прилична прогноза за конкретно място, към което съм решил да се отправя. READY е world-wide-web базирана система, разработена за достъп до метеорологична информация, във форма удобна за широка употреба. Нейната основна потребителска група, разбира се са метеоролозите, които могат да си набавят подробна информация с разнообразни показатели.

Един от спецовете по изкачване на Патагонските игли, Колин Хейли, сподели при случайната ни среща, че при провеждане на експедиция в Каракорум, посредством връзка с приятели чрез сателитен телефон е получавал прогнози за времето пак от този сайт. Трета година вече аз също разчитам на информацията от него.

Указания за начина на достигане до желаната прогноза ето ТУК.

1 коментар:

  1. Сайта за прогнозите е много добър, поне за ветровете във височина моите наблюдения са, че ги отцелват :)

    Имам само една забележка към снимките с обясненията. Координатите които са посочени в примера за вр.Вихрен са във формат градуси.минути, а сайта изисква координатите за са в десетични градуси(Decimal Degrees) в примера за вихрен координатите трябва да са 41.76 23.40 в самият саит има препратка към конвертор за координати. Внимавайте с формата на координатите защото лесно можете да видите прогноза за друго място и да викате после тея нищо не познаха :)

    ОтговорИзтриване